poniedziałek, 26 sierpnia 2013

zapiekanka ziemniaczana

przepis stary jak świat, konkretnie to mama mnie nauczyła :)
potrzebne będą:

- ziemniaki (w zależności na ile osób, u mnie dziś około 1/2kg)
- 2 cebule
- jakaś wędlina (u mnie dziś jakieś 20dag boczku szynkowego, dobra jest też z kiełbaską)
- oliwa
- przyprawa do ziemniaków
- tymianek

ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 1cm, cebulę kroimy w kostkę, boczek w paseczki. 
rozgrzewamy piekarnik o 180 st.




do pokrojonych ziemniaków dodaję oliwę wymieszaną z przyprawami. dokładnie mieszam drewnianą łyżką.






następnie dodaję kolejne składniki i mieszam.


 na koniec całośc przekładam do żaroodpornego naczynia (można również piec w brytfance).

wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5h co 10-15min mieszając. 
jak będziecie mieszac cami zobaczycie czy już się ziemniaczki upiekły.
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz