niedziela, 29 grudnia 2013

ryba po grecku

święta, święta i po świętach. jak Wam minęły? jedzenia od groma i siedzenie przy stole, spotkanie w gronie rodzinnym, to lubię :)
pewnie nie tylko u mnie co roku na stole pojawia się ryba po grecku? no i dziś właśnie podaję na nią przepis :)

składniki:
- kilka płatów ulubionej rybki
- około 1kg marchewki
- 2-3 spore pietruszki
- 2 duże cebule
- 1/2 pora
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, bazylia
- mąka
- jajka do panierki
- bułka tarta
- oliwa
- przyprawa do ryby
- sok z cytryny

zaczynamy od umycia i osuszenia płatów rybnych. następnie tniemy je na kawałki (wielkośc jaka nam pasuje), solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryby i skrapiamy sokiem z cytryny.

przygotowujemy również warzywa- obieramy i myjemy.

gdy kawłki ryby mamy już gotowe robimy im panierkę w mące, jajku i bułce tartej (w takiej właśnie kolejności). następnie smażymy na oliwie i odkładamy na talerz do wystygnięcia. nie wiem jak u Was ale u mnie rybę po grecku podaje się na zimno :)



warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę jeśli taką posiadacie :)

następnie je smażymy. zaczynamy od pora i cebuli. po kilku minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę. doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. co jakiś czas mieszamy. gdy warzywa już zmiękną podlewamy je delikatnie woda i dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku. całośc dokładnie mieszamy.


tak przygotowane warzywa przekładamy razem z rybą warstwami w głębokiej salaterce. ja zaczynam od warzyw, następnie układam kawałki ryby jeden obok drugiego i dalej tak na zmianę pamiętając o tym aby na końcu również były warzywa.
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz