poniedziałek, 6 stycznia 2014

śledzie w zalewie

u mnie robi się je na święta. nie wiem skąd ta tradycja. choc osobiście nie lubię śledzi od kilku lat to mi przypada zaszczyt ich przyrządzania :p
prosta zasada i składniki, które zazwyczaj mamy w domu :)

- śledzie solone (kupujemy w sklepie)
- papryka marynowana
- ogórki konserwowe
- grzybki marynowane
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej

ilośc składników zależy oczywiście od tego ile chcecie tych śledzi zrobic. 
śledzie moczymy w wodzie. najlepiej kilka godzin żeby nie były zbyt słone. co jakiś czas trzeba im tą wodę zmieniac i kosztowac śledzi czy już nam pasują w smaku :)
warzywa kroimy w kosteczkę i mieszamy w misce. doprawiamy i ponownie mieszamy. tak na oko to powinno ich byc objętościowo tyle samo co śledzi.
gdy śledzie już mamy odmoczone kroimy na kawałki jak w przypadku ryby po grecku (TUTAJ).
wszystko układamy warstwowo, najlepiej w weku lub jakimś dużym słoiku. warstwa warzyw, warstwa śledzi i tak na zmianę kończąc oczywiście na warzywach. całośc zalewamy stopniowo olejem (ale nie tak żeby pływały w tym oleju :p) i odkładamy w chłodne miejsce najlepiej na noc.
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz