ten przepis również pochodzi z "rewolucji na talerzy", oryginał znajdziecie TUTAJ.
w mojej wersji wygląda to tak:
- rybka w całości
- 2 marchewki
- 2 pietruszkia
- 1/2 cebuli
- zieleninka (por, seler, pietruszka)
- 2-3 plasterki cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, bazylia
rybkę należy dokładnie umyc i osuszyc, zieleninkę wymieszac razem z plasterkami cytryny (ja swoje kroję na pół).
marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, cebulę jak kto lubi (nie polecam jednak krojenia w kostkę). mieszamy warzywka z zieleninką, posypujemy bazylią i skrapiamy sokiem z cytryny. osuszoną rybę solimy i pieprzymy z obu stron oraz w środku.
warzywa dzielimy na 3 porcję po czym na przemian układamy na sreberku: warstwa warzyw z cytryną, na nie kładziemy rybę. kolejną warstwę warzyw wkładamy do środka ryby, ostatnią na rybie razem z cytrynką.
sreberko zawijamy w paczuszkę.
rybkę pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez 30min. warzywa nie są wtedy takie miękkie (przynajmniej ja wolę twardsze :P)
po wyjęciu z piekarnika rybkę zawsze oddzielam os ości i szkieletu. no i mamy gotową mieszankę na obiad :)
smacznego :)
fajne przepisy a najbardziej zaciekawił mnie klops, chyba cos takiego też spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, poprzedniczka też zwróciła uwagę na klopsik :) Ciekawy i łatwy przepis, z pewnością spróbuję.
OdpowiedzUsuń