środa, 21 maja 2014

piersi z gęsi w sosie szpinakowo-śmietanowym

jakiś czas temu kupiłam w biedronce piersi. czekały sobie w zamrażalce na swoją kolej :)
żaden przepis jakoś mi nie przypadł do gustu więc stworzyłam sobie sama :)

potrzebne składniki:
- piersi z gęsi
- 1 cebula
- kilka sporych pieczarek
- 1/3 kostki mrożonego szpinaku
- 2/3 kubka dużej śmietany (u mnie to była taka prawdziwa swojska zebrana z mleka ;p)
- przyprawa do kurczaka
- ulubione przyprawy do smaku
- oliwa

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę piersi z gęsi. Smażymy obficie posypaną przyprawą do kurczaka. Nie dodajemy tłuszczy gdyż wytopi się z mięska :)
Nigdy wcześniej gęsi nie smażyłam i nie wiedziałam ile czasu jej trzeba. Smażyłam ją do momentu aż się przyrumieniła.

 Gdy mięsko nam się już przyrumieni i wyparuje woda, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i oliwę. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki. Również bez tłuszczu gdyż muszą odparowac z wody.
 Gdy pieczarki będą już podsmażone dodajemy do mięska i smażymy razem przez kilka minut. Dokładnie mieszamy.
 Dodajemy szpinak. Ja dodaję taki bezpośrednio zamrożony. 
Gdy się rozmrozi i odparuje z wody dodajemy śmietanę. Kilka minut razem smażymy, dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku. U mnie to była sól, pieprz i koperek.
 
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz