wtorek, 3 grudnia 2013

zrazy karkówkowe

witam po przerwie :)
dziś chciałam Wam podac pyszny przepis jaki wymyśliła moja mama. jest to danie dośc kaloryczne ale przepyszne :)

potrzebne składniki:
- 4 duże płaty karkówki
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, tymianek
- oliwa
- musztarda
- ogórek kiszony
- papryka konserwowa
- plastry żółtego sera
- jakaś wędlina
- ziemniaki

zaczynamy od przygotowania ziemniaków ponieważ one pieką się najdłużej. kroimy je w łódeczki, układamy na blasze brzuszkami do dołu, smarujemy lekko oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków i tymiankiem.
ziemniaczki pieką się od 1-1,5h ale trzeba je ruszac od czasu do czasu gdyż mogą nam przywierac do blaszki.
pieczemy w temperaturze 180 stopni.

gdy ziemniaki siedzą już w piekarniki zabieramy się za zrazy. rozbijamy dobrze płaty karkówki. posypujemy z obu stron solą i pieprzem.

następnie każdy z nich smarujemy musztardą i układamy pokrojonego w plastry ogórka i paprykę na zmianę.

na warzywka kładziemy ser żółty i paski wędliny co jakiś czas. jak położymy za dużo po prostu nam wyleci ze środka.

tak przygotowane zrazy spinamy dokładnie wykałaczkami i obsmażamy na oliwie aby się nam dobrze zamknęły włókna w mięsie.  

gdy zrazy już mamy podsmażone układamy je w garnku i zalewamy wodą do połowy ich wysokości. gotujemy na średnik ogniu około 50-60min.
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz