piątek, 21 marca 2014

wątróbka w sosie

i znowu spora przerwa od ostatniego posta ale co zrobic? tak wyszło...
wczoraj robiłam dla rodzinki na obiad wątróbkę w sosie, smakowała im. ja nie wiem bo nie lubię :)


potrzebne składniki:
- wątróbka którą lubicie :)
- mleko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- odrobina mąki
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- kostka rosołowa 
- sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy, maggi
- oliwa

zaczynamy od dokładnego umycia wątróbki i jej osuszenia. jeśli mamy taką w 1 kawałku kroimy na mniejsze kawałki (wielkośc jaka Wam pasuje). przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. ja zostawiam tak zalaną na minimum godzinę w lodówce.
  po tym czasie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wątróbkę z obu stron.
cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do wątróbki i smażymy dalej. solimy, pieprzymy i opruszamy delikatnie mąką i mieszamy. 
gdy nam się ładnie podsmaży przekładamy całośc do garnka i podlewamy wodą. dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i kostkę. ma się delikatnie gotowac. czas zależny od tego jaką mamy wątróbkę. moja była wieprzowa więc gotowałam ją około 40min. 
na koniec rozrabiamy delikatnie odrobinę mąki, szczyptę soli, śmietanę i wodę z wątróbki. dokładnie żeby nie było grudek. dodajemy do wątróbki, mieszamy. po 2min dodajemy magii. można jeszcze doprawic do smaku.
smacznego :) 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz