coś się ostatnio nie mogę zmobilizowac żeby tu wrzucic przepisik. nie wiecie przypadkiem czemu? jakos w domu komputer schodzi na boczny plan...
ten przepisik to troszkę zmodyfikowana wersja innego przepisu ale nie powiem, wyszło pysznie :)
może słabo widac na zdjęciu ale zaraz zobaczycie jak to wygląda w trakcie gotowania :)
potrzebne składniki:
- filety dowolnej ryby (u mnie to była panga i chyba tilapia, pewności nie mam)
- cebula
- papryka konserwowa
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, przyprawa do ryb, papryka ostra
- odrobina soku z cytryny
- oliwa
- w oryginalnym przepisie są jeszcze pomidory ale, że nie było ich akurat w lodówce to było bez :p
rybkę kroimy na kawałki. wielkośc dowolna, jak nam pasuje. opruszamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
tak przygotowane kawałeczki smażymy na oliwie z obu stron. nie przysmażamy za bardzo.
usmażone zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
cebulę i paprykę kroimy w kostkę. podsmażamy na tej samej patelni. tłuszczyk po smażeniu ryby wspaniale przesiąknie wtedy przez warzywka, całośc...niebo w gębie :)
warzywa doprawiamy papryką. gry są już miękkie podlewamy wodą, gotujemy chwilkę i zagęszczamy koncentratem.
do tak powstałego sosu wkładamy usmażoną wcześniej rybkę i delikatnie mieszając zostawiamy jeszcze na kilka minut.
podajemy z ryżem. smacznego :)
Mmm.. Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń